Product Placement

Michael Knight Kitt-je egy Pontiac Trans Am. James Bond Aston Martint vezet. (Meg néha Fordot vagy BMW-t.) Mark Wahlberg és csapata Minikkel menekíti az aranyat az Olasz Melóban. Marty McFly egy DeLorianen tér vissza 1955-be, majd lövi ki magát 2015-be. Tom Cruise Lexust vezet 2054-ben, Will Smith Audit 2035-ben. Ford Fairlane-nek pedig a nevében is benne van a márkanév. De nem csak autós példákat lehet hozni: a termékelhelyezés, angolul product placement egyre gyakoribb a filmekben, mi több, a videoklipekben, számítógépes játékokban és a szórakoztatóipar más területein is. A témáról már egy rövidebb könyvet is írtam, itt pedig elolvashatod néhány cikkemet.

A termékelhelyezés előretörése (2008)

A Philips Electronics 2006-ban beadott egy olyan szabadalmat, amely letiltaná az átkapcsolást a tévéreklámok alatt, sőt, azt is megakadályozná, hogy a digitális felvevőkkel készített műsorszámoknál tovább tudjuk tekerni a hirdetéseket. Van azonban az utóbbinál egy szolidabb, sokkal célravezetőbb út is a hirdetők számára: tegyük a reklámot a filmbe! Az írás ennek módjait és jogi hátterét ismerteti. A Figyelő-szaklaphoz tartozó "Marketing és Média" magazinban jelent meg, töltsd le itt!

Reklám a filmekben: A product placement (termékelhelyezés) előretörése (2008)

Ha mélyebben érdekel a product placement, akkor ezt az összefoglaló tanulmányt ajánlom. Részletesen megismerheted belőle a téma történetét, a termékelhelyezés formáit és szempontjait, vagy éppen a kategória "Oscar-díjait". A leghasznosabb talán az a táblázat, ami a klasszikus, 30 másodperces reklámot és a termékelhelyezést hasonlítja össze. Jobb vagy rosszabb? Döntsd el Te magad itt!

Hollywood és a product placement (2006)

Ez volt az egyik első cikkem a témában, még 2006-ban a Magyar Reklámban jelent meg. Emiatt néhány dolog idejétmúlt vagy szakmailag már nem helytálló, ám a példák miatt érdemes elolvasnod itt.

30 mp spot vs. termékelhelyezés (2011)

Egy szösszenet, egy mini összehasonlító tábla, ami a Marketing, Magatartás, Mérés, Média product placementtel foglalkozó különszámában jelent meg. Itt töltheted le.

Tom Hanks, Tom Brand (2015)

Ha Tom Hanksre és a filmjeiben szereplő márkákra gondolunk, azonnal beugrik a Számkivetett és a Fedex csomagküldő, sőt a Wilson röplabda is. Azt viszont kevesen tudják, hogy Hanks már az első filmjében is népszerűsített egy márkát, amelyekben az évtizedek során egyre több brand jelent meg. A Novodonszki Gergővel közösen írt cikkemet itt olvashatod el: Tom Hanks, Tom Brand.

A márkázott szórakoztatás növekvő szerepe és az integrált termékmegjelenítés szintjei Tom Hanks filmjein keresztül (2016)

Melyik márka jut eszünkbe Tom Hanksről? Nos, a legtöbbeknek a Fedex csomagszállító, a Számkivetett című mozi ugyanis lényegében e brand körül forgott. De fontos szerepet kapott a Wilson márkájú röplabda is a filmben, amelyet többször a nevén is nevez a főszereplő. Ám nemcsak ebben a Tom Hanks-filmben találkozunk brandekkel, hanem szinte mindegyikben. A kérdés az, vajon lehet-e bármilyen trendre következtetni ezekből a product placementre, azaz termékmegjelenítésre nézve? Kutatásunk során Tom Hanks teljes filmográfiáját vettük górcső alá, a kezdetektől, vagyis 1980-tól a 2013-as év végéig. Másodpercre pontosan lejegyeztük az azokban található márkákat és megjelenésük formáját is. Az eredményekről itt lehet olvasni: A márkázott szórakoztatás növekvő szerepe és az integrált termékmegjelenítés szintjei Tom Hanks filmjein keresztül.

Reklámőrültek (2016)

A Mad Men minden reklám- és marketingszakember számára kötelező szórakozás. A sorozat hét évad után, 2015-ben ért véget, sajátos befejezéssel: a Coca-Cola ikonikus Hilltop reklámjával. De a hét évad alatt más márkák is rendszeresen megjelentek a hatvanas években játszódó sorozatban. Ezen product placementek közül gyűjtöttük ki a legérdekesebbeket. Kattints a Reklámőrültek cikkért ide!

Márkák a Mad Men-ben: Korhű termékmegjelenítés (historic product placement) a Reklámőrültek amerikai sorozat tükrében (2016)

A Mad Men sorozat az 1960-as évekbe kalauzol el minket, ahol betekintést nyerhetünk egy fiktív ügynökség életébe, mely a Sterling Cooper nevet viseli. Ez az időszak azért különösen érdekes, mert ez volt a televíziós reklámok aranykora, ahogy a Madison Avenue-n elhelyezkedő reklámügynökségeké is. Izgalmas látni tehát, ahogy a Sterling Cooper munkatársai ismert márkák briefjein dolgoznak, majd prezentálják ötleteiket ügyfeleiknek.
De melyek ezek a brandek? Azt tűztük ki magunk elé, hogy a Mad Man 7 epizódját újranézve, kigyűjtjük az össze márkát és azok megjelenéseit. Mivel a sorozat az 1960-as években játszódik az ilyen megjelenések az ún. „historic placement” körébe tartoznak. A magyar szakirodalomban utóbbinak még nincs megfelelő terminológiája, ezért bevezettük az ún. „korhű termékmegjelenítés” fogalmát, ami véleményünk szerint jobban fejezi ki a lényegét, mint a szó szerinti „történelmi termékmegjelenítés” fordítás.
Kattints ide a cikkért, mely a korhű termékmegjelenítést járja körül, a Reklámőrültek sorozat tükrében.

Termékelhelyezés történelem: A kezdetektől fogva a filmekben (2011)

Ebből a cikkből megismerheted, hogy a procuct placement története lényegében egyidős a filmével, sőt mindkettő a Lumiere-fivérek nevéhez fűződik. A cikkben néhány korai példát is találsz itt.

Sunlighttól Wilsonig (2012)

A termékmegjelenítést gyakran szeretik forradalmian új dologként beállítani. Ám ha utánajárunk, kiderül, hogy alkalmazása messzebbre nyúlik vissza, mint a tévéreklámé, ráadásul hasonlóan sokszínű, jó és rossz példákkal.
Ha szeretnéd látni ezeket a példákat, kattints ide!

A márkák megjelenésének kezdetei a filmművészetben, a szépirodalomban és a képzőművészetben, avagy a product placement sem új a nap alatt (2015)

A legtöbb forrás szerint a márkák megjelenése, azaz a product placement az E.T., a földönkívülivel kezdődött 1982-ben. Ebben a filmben ugyanis a kisfiú a Reese’s Pieces csokoládé segítségével csalogatja az idegen lényt, és barátkozik össze vele. Ahogy azonban jelen tanulmány sok példával szemlélteti majd, a márkák megjelenése a filmekben sokkal korábbra datálható. A Lumiere-fivérek már 1896-ban egy olyan kétperces alkotással rukkoltak elő, melynek a fele product placement volt. De a product placement még a filmnél is régebbi műfaj, ahogy azt majd alátámasztja a tanulmány, a szépirodalomból és a képzőművészetből vett példákkal. Olvasd el itt:
A márkák megjelenésének kezdetei a filmművészetben, a szépirodalomban és a képzőművészetben, avagy a product placement sem új a nap alatt.

A cikkben termékmegjelenítés található (2011)

2011 óta ismét legális Magyarországon a product placement. De mit csináljunk, hogy nehogy beleessünk a kilencvenes évek elején látott csapdába, a filmek, sorozatok, egyéb műsorok rovására menő hatalmas márkatúltengésbe? Olvasd el a Médiapiacban megjelent írásom itt!

A termékmegjelenítés és fogyasztói fogadtatása (2012)

A termékmegjelenítés nemzetközi definíciója szerint az, amikor a hirdető fizet azért, hogy terméke megjelenjen egy filmben/műsorban. Az elmúlt tizenöt évben Magyarországon kevésbé lehetett ezzel az eszközzel élni, ám a 2011-ben életbe lépő médiatörvény (újra) lehetővé tette, definiálva annak szabályait. E cikkből megismerheted, hol jár jelenleg a termékmegjelenítés Magyarországon és miként viszonyulnak hozzá a fogyasztók. Kattints ide! Ha pedig más formátumban szeretnéd, a pdf-et itt éred el.

Örömteli kérdések (2011)

A 2011 január 1-jével élő új médiatörvény lehetővé tette a termékmegjelenítést, viszonylag pontosan definiálva annak szabályait. Mindezért hatalmas köszönet illeti a hazai reklám- és médiaszakma szövetségeit, lobbiszervezeteit is. A "viszonylag pontosan" egyáltalán nem kritika, sem a törvényalkotók, sem az említett szervezetek felé. Egyszerűen a product placement műfaja ilyen. Erről a témáról írtam product placementről szóló különszám indító cikket, itt érheted el.

Mikor hatékony a termékmegjelenítés? A product placement lehetséges mérési metódusai (2015)

Mikor jó egy termékmegjelenítés (product placement)? A válasz látszólag egyszerű: ha teljesíti a célokat. De pontosan milyen célokat? És a még nagyobb kérdés: miként lehet ezek teljesülését mérni? Hiszen a termékmegjelenítés esetében sokkal több tényezőt kell figyelembe venni, mint egy klasszikus, 30 másodperces reklámnál. Emiatt nagyon sokféle megközelítés és módszertan van, ám egyik sem általánosan elfogadott. Klikkelj ide a háttérért!

A product placement reklámja (2015)

Tudod, hogy milyen órát hord James Bond? Nem, nem Rolexet, hanem Omegát. A gyakori összekeveréssel tisztában van a márka is, ezért reklámjaival rendszeresen emlékeztet arra, hogy a titkos ügynök választása az Omega. De már brandek is bölcsen járnak el, amikor a fogyasztók figyelmét egy reklámmal hívják fel arra, hogy szerepeltek egy mozifilmben. Tudj meg többet róla itt: A product placement reklámja.

Negatív termékmegjelenítés (2013)

A product placement meglehetősen különös formája, amikor egy márka a filmben negatívan jelenik meg. Bár egyre több ilyen példa látható, ma ennek fő oka, még nem a konkurencia áskálódása, sokkal inkább a filmrendezői szabadság. Olvasd el a Rohadt Reebok esetét a Jerry Maguire-ben és társait!

Márkák a talk showkban - megint product placement (2012)

2011-től már Magyarországon is sokkal több lehetőség van a termékmegjelenítésre. Egyik ilyen a márkák felbukkanása a talk showkban. Kendi Éva, Kmetykó Diána és Laczkó Krisztina voltak szerzőtársaim a cikkben, mely azt vizsgálta, hogy a külföldi és magyar beszélgetős műsorokban milyen brandekkel találkozhatunk. A cikket itt olvashatod. Ha pedig más formátumban szeretnéd, a pdf-et itt éred el.

Mesés termékelhelyezés - Product placement a regényekben (2012)

A filmekben, sorozatokban, valóságshow-kban, zenei klipekben vagy videojátékokban már hozzászoktunk a márkamegjelenítéshez. De gondolnánk, hogy a regényekben is egyre gyakrabban találkozhatunk vele? Márpedig igen, ahogy a cikkből kiderül itt.

Merre tart a product placement? 11 várható trend a márkázott szórakoztatás világában (2015)

A márkázott szórakoztatás, angolul branded entertainment bizonyos érte­lemben a 2010-es évek tévéreklámja. Míg ugyanis a klasszikus reklám, elsősor­ban a 30 másodperces tévéspot egyre nagyobb nehézségekkel küzd, addig ez a műfaj virágzik. Mivel a reklámblokkok alatt rögtön előkerül a távkapcsoló az emberek kezében, logikus döntés, hogy a hirdetők inkább magában a filmben/műsorban helyezik el terméküket/márkájukat. E cikk bemutatja, hogy milyen trendek várhatóak ezek a területen. Persze jól mondta Niels Bohr, a híres fizikus: „Nehéz jóslásokba bocsátkozni, különösen, ha a jövőről van szó.” Valóban, ha csak azokra a példákra gondolunk, melyeket a jövőben játszódó filmek mutatnak, meglehetősen vegyes a kép. Ismerd meg a példákat és a trendeket itt!

Az Ördög Pradát visel - Divatmárkák a filmekben (2008)

A Reklámszövetségnek annyira megtetszett a product placement témája, hogy felkértek, tartsak kétszer is előadást erről a 2008-as Reklámhéten. A pdf kivonatban találsz néhány igazi csemegét. Például a legelső product placement filmkockáit - tudtad, hogy maguk a Lumiére fivérek használták először, mégpedig a Sunlight szappan népszer?sítésére? De megismerheted azt is, hogy milyen termékeket érdemes filmben leginkább elhelyezni, vagy hogy milyen márkák szerepelnek a Szex és New York moziban. Töltsd le a pdf-et itt!

Márkák a vörös szőnyegen (2015)

Ahogy a Super Bowl manapság nem csak a sportról szól, hanem a szünetekben bemutatott reklámokról, úgy az Oscar-díjátadó sem csak a filmekkel és a színészekkel szolgáltat témát, hanem azzal, hogy ők milyen márkákat viselnek és használnak a gálán. A „műfaj” virágzását mutatja, hogy önálló nevet kapott: ez a vörös szőnyeges termékmegjelenítés, avagy red carpet product placement. Bővebben itt Márkák a vörös szőnyegen.

Terjedő termékelhelyezés - Product placement a magyar filmesek szemével

Mit gondolnak ma a product placementről Magyarországon - forgatókönyvírói, rendezői, produceri és színészi fejjel? E cikkből igazi sztárok véleményét ismerheted meg: többek között Herendi Gábor, Oroszlán Szonja és Szabó Simon válaszolnak. A cikk társszerzői Boldizsár Emese és Szőllösi Tas voltak, a Magyar Reklámban megjelent írásunkat itt töltheted le.

Közösségi közönség - A mozifilm-marketing új útjai (2009)

Ez a Vajda Jánossal közösen írt cikkem nem a product placementről szól, de azt megtudhatod belőle, mi kell egy mozifilm sikeres kampányához a 21. században. Legfőképp, hogy miként vonják be a netezőket a film marketingesei és a készítők - akár azzal, hogy személyesen Bruce Willis commentel. A Magyar Reklámban megjelent cikkre itt kattinthatsz rá.

A marketingkommunikáció átalakulása a mozifilm kampányok példáján (2010)

Talán semmi sem mutatja olyan jól a marketingkommunikációban alkalmazott eszközök kibővülését, mint a mozifilm kampányok. Míg korábban elég volt az előzetes (trailer) és néhány plakát, addig ma a kampány gyakran már a film forgatása alatt elkezdődik, és a public relationstől kezdve az online marketingen át a vírusreklámokig rendkívül sok mindent felölel. Töltsd le erről a Vajda Jánossal közösen írt cikkemet itt! Ha pedig az illusztrációkra is kíváncsi vagy, az előadás pdf-jét itt találod.

Filmturisták (2010)

Egyre többen választanak új módon úti célt. Számukra nem a hely természeti szépsége vagy történelmi múltja a fő szempont, hanem hogy láthatják egy mozifilm forgatási helyszínét és "újraélhetik" a főhős(ök) kalandjait. Ebben, a Hajnal Mónikával közösen írt cikkemben többek között a Szex és New York, a Da Vinci-kód, vagy éppen az Elveszett jelkép turizmusra gyakorolt hatásáról olvashatsz. Töltsd le itt!

Filmturizmus (2013)

Tudtad, hogy ?A hobbit? című film premierjének napján, 2012. november 28-án Új-Zélandon ?Üdvözöljük Középföldén? feliratú pecsétet ütöttek az országba beutazók útlevelébe. A kedvelt forgatási helyszínek felkeresése jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai trend világszerte. Ismerd meg ennek részleteit, Irimiás Anna és Szűts Zoltán kollegáimmal közösen írt cikkemből! A Figyelőben megjelent cikket itt töltheted le!

Reklámos játékok (2011)

Egyre többet költenek a hirdetők az advergamingre, vagyis a videojátékokban elhelyezett reklámokra. Ráadásul a korábban bevett statikus forma és imázsmegjelenések mellett ma már a dinamikus megoldások is szaporodnak. Ismerd meg ezeket a Balzsay Norberttel és Kajtor Biankával közösen írt cikkemből itt!

GTA IV.: a szórakoztatóipar forradalma (2008)

A Grand Theft Auto IV. 2008-as megjelenését nemcsak a rajongók és a szaksajtó, de a Guinness Világrekordok szervezete is várta. Nem is csalódtak: a GTA IV. lett az egy nap alatt leggyorsabban fogyó játék, sőt az eddigi legsikeresebb szórakoztatóipari termék, megelőzve a Karib-tenger kalózai mozikat és a Harry Potter könyveket is. A cikkben reklámszakmai szempontból vizsgálom ennek okait, és hogy milyen lehetőségek rejlenek még a játékiparban. Olvasd el itt!